Ramazan Ayı Hazımsızlık ve Probiyotikler

Pro-Kult Probiyotikler

RAMAZAN AYINDA HAZIMSIZLIK VE PROBİYOTİK KULLANIMI

Ramazan ayı geldi! Dünya’daki tüm Müslümanların şafaktan gün batımına kadar tuttuğu Ramazan ayı orucu bu yıl Mart ayında başlamıştır. Oruç tutma süresi İstanbul için yaklaşık 15 saatken dünyanın bazı bölgelerinde bu saat 20’ye kadar çıkabilmektedir [1].

Ramazan ayı her türlü arınma ayıdır. Burada tutulan oruç aralıklı oruç olarak bilinmektedir.

Ceren Özkul ve arkadaşlarının 2019 yılında yapmış olduğu bir çalışmada: Ramazan ayında 29 günlük bir süre boyunca günde 17 saat oruç tutan toplam dokuz kişi dahil edilmiştir. İnsan sağlığına faydalı olduğu belirtilen bu çalışmada, serum açlık glukozu ve total kolesterol seviyelerinde tüm deneklerde anlamlı olarak azalma görülmüştür [2].

Ramazan ayında yeme saatlerimiz değiştiği için, düzende bozulmalar yaşanabilmektedir. Daha önce hiç mide problemi yaşamamış olan bireylerde bile iftar sonrası: şişkinlik, hazımsızlık, reflü gibi rahatsızlıklar görülebilmektedir [3]. Bunlar genellikle uzun süre aç kaldıktan sonra aniden aşırı yemek yemekten veya çok miktarda yağlı ve baharatlı yiyecekler yemekten kaynaklanmaktadır.

Ramazan’da sindirim problemi oldukça fazla karşımıza çıkmaktadır. Yukarda bahsedilen nedenlerden yaşanan sorunlar yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilmektedir.

Ramazanda Hazımsızlık Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Hazımsızlık dispepsi olarak bilinmekte olup, yemek sonrası midenin sindirim yapması sırasında yaşanan ağrı veya rahatsızlıktır. Yemek sonrası midenizde bulanma ya da ağrı varsa bir şeyler yolunda gitmiyor demektir. Bu bazen iftarda yanlış beslenme veya hızlı yediğimizde karşılaştığımız bir sorun olabilmektedir. Ramazanda hazımsızlığın semptomları şu şekildedir:

Yemek sırasında erken tokluk

Yemekten sonra rahatsız edici şişkinlik

Üst karın bölgesinde rahatsızlık ve yanma

Üst karın bölgesinde şişkinlik

Mide bulantısı,

Gaz, geğirme

Asit reflü

Göğüste ağrılı yanma [4,5].

Özellikle Ramazan ayında hazımsızlığa oldukça fazla rastlanmaktadır.

Hazımsızlıkla karşılaşıldığında yapılacak yöntemlerden biri de probiyotik takviyesidir. Probiyotikler; fermente ürünler veya ticari probiyotik takviyeleri yoluyla alınabilmektedir.

Probiyotikler Nedir?

Tüketildiğinde konakçı sağlığına fayda sağlayan canlı mikroorganizmalar olarak tanımlanmaktadır. Fermente ürünlerden (yoğurt, kefir gibi), bazı ürünlerin içine katılarak veya probiyotik takviyesi olarak alımı mümkündür.

Doğal Fermente Probiyotikler Etkili ve Faydalı Mıdır?

Fermente gıdalara mikrobiyal kültürler eklenmiştir. Üreticiler, örneğin süte canlı mikroorganizmalar (Lactobacillus veya Streptococcus gibi) ekleyerek yoğurt yaparlar. Ancak mikroorganizmaların probiyotik yarar sağlayıp sağlamadığı, eklenen tür ve miktarlara bağlıdır. Bazı fermente gıdalar (ekşi mayalı ekmek ve çoğu turşu gibi), mikroorganizmaları öldüren fermantasyondan sonra işlenir. Canlı olmayan mikroorganizmalar, canlı mikroorganizmalarla aynı faydaları sağlamaz ve probiyotik olarak kabul edilmez. Diğer fermente gıdalar araştırılmamış mikroorganizmalar içerebilir, bu nedenle herhangi bir probiyotik faydası olup olmadığı bilinmemektedir. Bunlara örnek olarak elma sirkesi, peynir, kimchi, kombucha, miso ve lahana turşusu verilebilir. Bazı fermente edilmemiş gıdalara mikroorganizmalar eklenmiştir. Bu yiyecekler arasında bazı tahıllar, meyve suları, sütler, beslenme çubukları, tatlılar bulunmaktadır. Bu gıdaların probiyotik fayda sağlayıp sağlamadığı, içerdikleri mikroorganizmaların türlerine ve miktarlarına bağlıdır [6].

Probiyotik Takviyesi ve Hazımsızlık

Barsaklarda yararlı (kommensal) ve zararlı (patojen) bakteriler bulunmaktadır. Bunların denge içerisinde olması barsak mikrobiyota sağlığı açısından önemlidir. Denge bozulduğunda çeşitli rahatsızlıklar meydana gelmektedir. Yetişkin barsağında 10 trilyona yakın mikroorganizma bulunduğu tahmin edilmektedir. Toplam ağırlığının yaklaşık 2 kilogram olduğu ve vücut hücrelerinin tamamından daha ağır olduğu bilinmektedir [7]. Probiyotik kullanımı mide ve sindirim sistemiyle ilgili sorunların giderilmesinde etkilidir.

Shahram Agah ve arkadaşlarının 2020 yılında yapmış olduğu meta analize göre; probiyotik takviyesinin sindirim sistemi ağrılarına ve hazımsızlığa karşı etkili olduğu bulunmuştur [8].

İngiltere’nin 1 Numaralı Probiyotiği / Pro-Kult 

İngiltere’de ADM Protexin tarafından (Bio-Kult adıyla) üretilen Pro-Kult, içerisinde 14 farklı suşu barındırmaktadır. Huzursuz bağırsak sendromu, duygu durum ve migren atakları üzerine klinik çalışması bulunan Pro-Kult kanıtlı etkiye sahip bir probiyotiktir. Çoklu suş içermesi, mikrobiyota zenginliğini sağlayabilmesi açısından faydalıdır.

Sinerjik etki ile özellikle Ramazan ayında yaşanan hazımsızlık, sindirim sistemi ve migren sorunlarında rahat bir nefes alın! Asia Orphan olarak tüketiciyle en kaliteli ürünleri buluşturmayı hedefliyoruz. Yaşam kalitenizi artırmak için siz de bugün bir adım atın.

Referanslar

[1] Buchholz, K., & Richter, F. (2023, March 20). Infographic: How Long Do Muslims Fast For Ramadan Around the World? Retrieved from https://www.statista.com/chart/17874/ramadan-daily-fasting-hours-selected-cities/ .

[2] Özkul, C., Yalınay, M., Karakan, T. (2019). Islamic Fasting Leads to an İncreased Abundance of Akkermansia Muciniphila and Bacteroides Fragilis Group: a Preliminary Study on İntermittent Fasting. Turkish Journal of Gastroenterology, 30(12):1030-1035.

[3] Malaysian Dietitians’ Association. Minimise Stomach Upsets During Ramadan. (2023, March 21) Retrieved from https://www.dietitians.org.my/articles/minimise-stomach-upsets-during-ramadan

[4] Retrieved from https://my.clevelandclinic.org ,  21.03.2023.

[5] Retrieved from https://www.mayoclinic.org , 21.03.2023.

[6] Probiotics Fact Sheet for Consumers, (2022), National Institutes of Health Office of Dietary Supplements. https://ods.od.nih.gov/pdf/factsheets/Probiotics-Consumer.pdf

[7] Kalip, K., Atak, N. (2018). Bağırsak Mikrobiyotası ve Sağlık. Turkish Journal of Public Health, 16(1), 58-73.

[8] Agah,S., Akbari, A., Heshmati, J., Sepidarkish, M., Morvaridzadeh, M., Adibi, P., Mazidi, M., Farsi, F., Ofori-Asenso, R., Talley, N., Feinle-Bisset, C. (2020). Systematic Review with Meta-Analysis: Effects of Probiotic Supplementation on Symptoms in Functional Dyspepsia. Journal of Functional Foods, 68, 103902.

Kişiye özel Pro-Kult Probiyotiğiniz Hakkında Bilgi Almak İçin Tıklayın