Kolin Nedir? Kolin IV Terapi Ne İşe Yarar? Kolin Faydaları Nedir?

Kolin Nedir? Kolin Faydaları, Kolin IV Tedavisi

Kolin Nedir? Ne İşe Yarar? Kolin Faydaları Nedir?

Kolin; hücre zarı yapısında, hücreler arası iletişimde, kolesterolün karaciğere taşınması ve metabolizmasında, DNA sentezinde, sinir sisteminde, bellek, kas hareketi, kalp atımı dahil birçok alanda yer alan B vitamini ile ilişkili önemli bir besindir. Kolin ne işe yarar sorusuna en yalın cevap ise, özellikle beyin sağlığı ve hafıza yetisi için önemli bir rol oynayan esansiyel bir mikrobesin olarak verilebilir. Vücut ayrıca karaciğerde kendi başına küçük miktarlarda kolin üretebilir, ancak bu miktar günlük ihtiyaçları karşılamak için yeterli değildir.

Kolin eksikliği belirtileri ise şunları içerebilir; düşük enerji seviyeleri ve yorgunluk, hafıza kaybı bilişsel gerileme, öğrenme güçlüğü, kas ağrıları, sinir hasarı, ruh hali değişiklikleri veya bozuklukları.

Kolin eksikliği yaşamamak için ise kadınlarda 425 mg, erkeklerde 550 mg olarak günlük kolin ihtiyacı olduğu belirlenmiştir [1]. Uygun dozda ve hekimin önerdiği prosedürde, üretimi ve satışı onaylanmış, güvenilir Kolin IV terapilerinin kullanılması sağlığımızı olumsuz yönde etkilememek ve kolin eksikliğini gidermek adına önemlidir.

“Kolin zararlı mı?” Sorusunun cevabı şu şekilde verilebilir. Çok fazla kolin almak; kusma, aşırı terleme ve tükürük salgısı, düşük tansiyon ve karaciğer hasarına neden olabilir [13].

Kolin Faydaları;

-Düşünme, hafıza gibi beyin işlevlerini güçlendirmeye yardımcı [2],

-Kolesterolün parçalanmasına yardımcı [2],

-Faydalı bağırsak bakterileri için ‘’besin’’ niteliğinde [2],

-Gen ekspresyonu, hücre zarı sinyalizasyonu, lipid taşınması ve metabolizması, erken beyin gelişiminin modüle edilmesinde önemli role sahip [3,4],

-Hafıza ve bilişsel fonksiyonlarda olumlu etkiye sahip [5],

-Bazı araştırmalara göre, yağları metabolize etmeye yardımcı [6],

-Fetal gelişimi ve gebelik sonuçlarını olumlu etkileyebilme [7] ve

-Kardiyovasküler hastalıkları riskini azaltmaya yardımcı olabilir. [8]

Kolin İçeren Besinler

Yumurta en iyi ve birincil kolin kaynağıdır. Sarısıyla birlikte bir büyük yumurta 147 mg kolin içerir ve bu miktar yumurta sarısında (680 mg/100 g) yumurta beyazına oranla (1 mg/100 g) daha yoğundur [9].

Deniz ürünleri, kolin gibi çeşitli besinler açısından zengin bir kaynaktır. Ton balığı, somon ve mezgit gibi balıklar yüksek kolin içeriğine sahiptir ve üç parça füme somon 187 mg kolin içermektedir.

Bunların dışında; tavuk, ciğer, pişmiş (3 parça) 247 mg kolin içerirken, yağı alınmış soya unu (1 su bardağı) 201 mg kolin içermektedir [10].

Kolin Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Kolin eksikliği insanlarda karaciğer, kas ve lenfositler ve ayrıca böbrek, pankreas ve hayvanlarda gelişen beyin ve sinir sistemi dahil olmak üzere birçok vücut sisteminde bozukluklara neden olabilir [11].

Erken doğum, kistik fibrozis ve hepatosteatoz gibi ciddi tıbbi durumlara neden olabilir. Bu nedenle, büyüme ve homeostaz için yeterli kolin alımı gereklidir [12].

Kolin eksikliği, hafıza kaybı ve Alzheimer hastalığı da dahil olmak üzere yaşa bağlı bilişsel gerilemede de rol oynayabilir. Bunun nedeni, kolinin nörotransmitterlerin korunmasına yardımcı olması ve yaşlandıkça sinir sinyallerinin azalması ve bunama belirtilerinin ortaya çıkmasıdır.

 

Kolin IV Terapisi Nedir?

IV terapi veya intravenöz terapi, sıvıları, ilaçları veya vitaminleri doğrudan vücudun damarlarına iletir. Kan ürünlerini, vitaminleri, ilaçları veya diğer gerekli sıvıları doğrudan kişinin dolaşım sistemine vermenin en hızlı yoludur. IV terapi, bir intravenöz kateter aracılığıyla, bir şırınga ile enjeksiyon veya infüzyon (“damla” olarak da adlandırılır) yoluyla verilir.

Kolin IV serum alımı, sindirim sistemini tamamen atladığı için ağızdan takviye almaktan çok daha etkilidir. Besin maddesini doğrudan en çok işe yarayabileceği hücrelere ulaştırmaktadır. Tedaviler kişiden kişiye ve prosedürden prosedüre farklılık gösterebilmektedir. Doktor kontrolü ile kullanılmalıdır.

Kolin IV olarak alınması, oral yolla alınmasına oranla verimi daha çok artırmaktadır. Bu uygulamayı hangi branşa giderek yapmalıyım diyenler için; GETAT olarak tanımlanan yani Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Fonksiyonel hekimleri kolin IV uygulamalarını yapmaktadır. Yapılan kolin IV terapisi hızlı etki göstermesi nedeniyle tedaviye yardımcı destek sağlamaktadır.

Kolin IV Terapisi Uygulaması Hakkında Bir İnceleme

Yapılan bir çalışmada kolin alfoskerat etkinliği; beyin sarsıntısı geçiren, baş ağrısı, kolay yorulma, gece uyku bozuklukları, gündüz uykululuk hali, anksiyete ve kötü ruh hali şikayetleri olan 76 hastada (yaşları 21-56 arasında değişen 45 erkek ve 31 kadın) incelenmiştir. Otuz dokuz hastaya 10 gün boyunca 1000 mg/gün dozunda intravenöz kolin alfoskerat verilmiş; diğer 37 hasta ise kontrol grubunu oluşturmuştur. Bir yıllık takip sonucunda, kolin alfoskeratın; sağlık, otonomik, duygusal durum ve çalışma kapasitesi üzerinde olumlu bir etki sağladığı gözlemlenmiştir [12].

Sitikolin ise kolin salgılanması üzerinde kolin alfoskerattan daha az etki göstermekte olup, bileşimindeki kolin ve sitidin kombinasyonu ile serebral iskemi semptomlarını azaltmaya yardımcı ve bilişsel durumu stabilize etmeye yardımcı olarak kullanılmaktadır.

Referanslar

[1] Food and Nutrition Board, Institute of Medicine. Dietary Reference Intakes: Thiamin, Riboflavin, Niacin, Vitamin B-6, Vitamin B012, Pantothenic Acid, Biotin, and Choline. Washington, D.C.: National Academy of Sciences; 1998. pp. 390–422.

[2] S. Department of Health and Human Services. Vitamin B2 Fact Sheet for Health Professionals. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Choline-HealthProfessional/  Accessed 2/8/23.

[3] Zeisel SH, Corbin KD. Choline. In: Erdman JW, Macdonald IA, Zeisel SH, eds.(2012). Present Knowledge in Nutrition. 10th ed. Washington, DC: Wiley-Blackwell; 2012:405-18.

[4] Institute of Medicine. (1998). Food and Nutrition Board. Dietary Reference Intakes: Thiamin, Riboflavin, Niacin, Vitamin B6, Folate, Vitamin B12, Pantothenic Acid, Biotin, and Choline. Washington, DC: National Academy Press.

[5] Nurk, E., Refsum, H., Bjelland, I., Drevon, C. A., Tell, G. S., Ueland, P. M., Vollset, S.E., Engedal, K., Nygaard, H.A., Smith, D. A. (2012). Plasma free choline, betaine and cognitive performance: the Hordaland Health Study. British Journal of Nutrition, 109(03), 511–519.

[6] Elsawy, G., Abdelrahman, O., & Hamza, A. (2014). Effect of Choline Supplementation on Rapid Weight Loss and Biochemical Variables Among Female Taekwondo and Judo Athletes. Journal of Human Kinetics, 40(1), 77–82.

[7] Jiang, X., Bar, H. Y., Yan, J., Jones, S., Brannon, P. M., West, A. A., … Caudill, M. A. (2013). A Higher Maternal Choline Intake Among Third-Trimester Pregnant Women Lowers Placental and Circulating Concentrations of The Antiangiogenic Factor Fms-Like Tyrosine Kinase-1 (Sflt1). The FASEB Journal, 27(3), 1245–1253.

[8] Olthof, M.R., Brink, E.J., Katan, M.B., Verhoef, P. (2005). Choline Supplemented as Phosphatidylcholine Decreases Fasting and Postmethionine-Loading Plasma Homocysteine Concentrations in Healthy Men. Am J Clin Nutr, 82:111–7.

[9] Réhault-Godbert, S., Guyot, N., Nys, Y. (2019). The Golden Egg: Nutritional Value, Bioactivities, and Emerging Benefits for Human Health. Nutrients, 11(3), 684.

[10] Zeisel, S. H., da Costa, K.-A. (2009). Choline: an essential nutrient for public health. Nutrition Reviews, 67(11), 615–623.

[11] Sanders, L. M.,  Zeisel, S. H. (2007). Choline. Nutrition Today, 42(4), 181–186.

[12] Voropay, N.G., Doronina, O.B., Doronin, B.M. (2010). Experience in Using Ceretone (Choline Alfoscerate) in Brain Concussion. Neurology, Neurosurgery, and Psychiatry, 2(4), 76-80.

[13]https://ods.od.nih.gov/factsheets/Choline-Consumer/#:~:text=or%20treat%20NAFLD.-,Can%20choline%20be%20harmful%3F,the%20risk%20of%20heart%20disease. /Accessed 16/8/23.