Epigenetik Nedir?
Epigenetik, gen ifadesini etkileyen DNA üzerindeki değişiklikleri ifade etmektedir. Bu değişiklikler, genetik kodları değiştirmeden genlerin etkinliğini düzenler ve gen ifadesini değiştirir. İnsan vücudundaki yaklaşık 70 trilyon hücrenin her biri birbiriyle aynı genoma sahipken hücrelerimizin fonksiyonlarının birbirinden ayrımını sağlayan epigenetik mekanizmalardır.
Epigenetik ve Yaşlanma
Yaşlanma, genomda meydana gelen genetik ve epigenetik değişikliklerin bir sonucudur. Yaşlanma sürecini ve uzun ömürlülüğü etkileyen birçok faktör bildirilmiştir ve yapılan araştırmalarda, epigenetik mekanizalardaki değişimlerin önemli ilişkileri olduğundan bahsedilmektedir. [1]
Epigenetik değişimler, yaşlanma sürecinde değişen hücre fonksiyonları ve kanser, kardiyovasküler hastalıklar, diyabet, Parkinson ve Alzheimer hastalıkları gibi yaşlanma ile ilişkili olan hastalıklarda da rol oynamaktadır. [3] Bu nedenle, yaşlanma ve hücresel yaşlanma ile epigenetik değişiklikler arasındaki ilişkiyi anlamak, yaşlanma sürecinin mekanizmalarını ve yaşlanma ile ilişkili hastalıklar için terapötik hedefler geliştirilmektedir.
Epigenetik Mekanizmaları Etkileyen Faktörler – Nesilden Nesile Epigenetik Aktarım Mümkün mü?
Epigenetik mekanizmalar, hücrenin çevresel faktörlere tepkisini ve gelişim süreçlerini yönetir. Örneğin, sağlıklı beslenme, hareketli yaşam tarzı, stres yönetimi gibi faktörler olumlu epigenetik düzenlemeleri etkileyerek gen ifadesinde olumlu değişikliklere yol açabilirken; yaşlanma, sağlıksız beslenme, alkol-sigara tüketimi, toksinlere maruziyet gibi faktörler ise gen ifadesinde olumsuz değişikliklere neden olabilir. Bu olumlu veya olumsuz davranışlar ile değişen gen ifadeler, epigenetik aktarım sayesinde nesilden nesile iletilebilir. [2]
NAD+ , Sirtuinler ve Epigenetik İlişkisi
Araştırmalar, hücresel enerji üretiminde ve metabolizmada önemli bir rol oynayan Nikotinamid Adenin Dinükleotid (NAD+) ‘in aynı zamanda DNA onarımı ve genom stabilitesi gibi epigenetik düzenlemelerde kritik bir rol oynadığını göstermektedir. NAD+ bağımlı deasetilazlar olarak bilinen sirtuinler ise epigenetik mekanizmaların kontrol anahtarlarıdır ve gen ifadesinin düzenlenmesi, DNA onarımı, stres yanıtlarının düzenlenmesi ve genomik stabilitesağlamak gibi önemli görevleri vardır. Sirtuin enzimlerinin aktivitesi, NAD+ molekülünün varlığına bağlıdır. Hücrelerde NAD+ seviyelerinin azalması, sirtuin aktivitesinin düşmesine ve dolayısıyla epigenetik değişikliklerin etkilenmesine neden olabilmektedir. [1,4]
NAD+ öncüsü olarak görev yapan NMN takviyesi ile yapılan yakın zamanlı çalışmalar, hücresel NAD+ seviyelerinin restorasyonu, sirtuin aktivasyonun artması ve yaşlanma ile artan oksidatif stres, diyabet, kardiyovasküler hastalıklar gibi patofizyolojiler üzerinde olumlu etkileri olduğu belirtilmektedir. [5]
Epigenetik ve NAD+ arasındaki ilişki çeşitli sağlık sorunlarına yönelik potansiyel uygulamaların keşfedilmesine yol açmıştır. Örneğin, yaşlanma süreciyle ilişkili olan ve yaşlanmayı yavaşlatmayı hedefleyen anti-aging çalışmalarında NAD+ seviyelerini artırma stratejileri üzerine yoğunlaşılmaktadır.
Quicksilver Scientific® NAD+ Gold Lipozomal Beta-Nikotinamid Mononükleotid ve Betain İçeren Sprey
Quicksilver Scientific® (QS) Lipozomal NAD+ Gold Sprey, NMN içeren tek sıvı lipozomal takviye edici gıda olması sebebiyle fark yaratmaktadır. 100 nm.’nin altında boyut aralığına sahip vezikül taşıyıcı sistemlerden oluşması sayesinde hem tat ve kokunun maskelenmesini hem de vücudun kendi NMN taşıma sistemini taklit ederek, bir başka NAD+ öncüsü olan Nikotinamid Riboz (NR) formu olan takviye edici gıdalara kıyasla, kullanıldıktan sonra yüksek biyoyararlanımı ile hızlı bir şekilde emilim sağlamaktadır. 2-8 derecede muhafaza edilerek, nanoboyutlu teknolojinin, stabilite konusunda avantaj sağlamaktadır. Ayrıca, QS Lipozomal NAD+ Gold Sprey, trimetilglisin (TMG) içermesi nedeniyle metilasyon döngüsüne katkıda bulunur.
QS Lipozomal NAD+ Gold Sprey, veganların kullanımına uygundur. Aynı zamanda, Glutensiz, GDO’suz olup; alerjen, ağır metal içermez ve cGMP sertifikasına sahiptir.
Sonuç olarak; yaşlanma, kronik hastalıklar ve günümüzde çevresel faktörlerin birçok olumsuz etkilerinden kaynaklı olarak azalan NAD+ seviyelerinize çözüm olan Quicksilver Scientific® Lipozomal NAD+ Gold Sprey, epigenetik düzenlemelere katkıda bulunarak, hücresel sağlığınızın devamını sağlar ve tam bir iyilik hali için tüm bedeni olumlu yönde destekler.
REFERANSLAR
- Wang, K., Liu, H., Hu, Q. et al. Epigenetic regulation of aging: implications for interventions of aging and diseases.Sig Transduct Target Ther 2022; 7, 37.
- Finegersh A, Homanics GE. Paternal alcohol exposure reduces alcohol drinking and increases behavioral sensitivity to alcohol selectively in male offspring. PLoS One. 2014;9(6):e99078.
- Sezgin Güneş ve ark. Yaşlanma ve Yaşlanmayla İlişkili Hastalıklardaki Epigenetik Değişiklikler, Turkiye Klinikleri J Med Sci 2016;36(3)
- Imai S, Guarente L. NAD+ and sirtuins in aging and disease. Trends Cell Biol. 2014;24(8):464-471.
- Kiss T, Giles CB, Tarantini S, et al. Nicotinamide mononucleotide (NMN) supplementation promotes anti-aging miRNA expression profile in the aorta of aged mice, predicting epigenetic rejuvenation and anti-atherogenic effects. Geroscience. 2019;41(4):419-439.
Asia Orphan sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.