Lösemi Nedir? Çocukluk Çağı Lösemi Türleri
Yunanca “beyaz” anlamına gelen “leukos” ve “kan” anlamına gelen “haima” kelimelerinin birleşiminden oluşan lösemi, kemik iliğinin anormal hücreler ile dolmasıyla oluşan bir hastalıktır. Anormal hücrelerin kana ve dokulara yayılması sonucu belirti verir ve kan kanseri olarak da adlandırılır.
Çocukluk çağı lösemide lösemili çocukların aileleri ise sıkıntılı süreçlerden geçerler. Çocuklarda lösemi belirtileri genel olarak kolaylıkla tespit edilebilir. Çocuklarda lösemi nasıl anlaşılır sorusunun cevabı yazının diğer başlıklarında verilecektir.
Çocuklarda lösemi teşhisi nasıl konur sorusuna ise uzmanların muayeneleri vasıtasıyla cevabı verilebilir. Çocuklarda lösemi kurtulma oranı, bakım ve gelişmiş tedavi yöntemleriyle daha fazladır. Çocuklarda lösemi morluğu hastalığın en önemli ilk belirtilerinden bir tanesidir.
Lösemi Belirtileri
Kemik iliğinde anormal hücrelerin çoğalması normal hücrelerin sayısında azalmaya neden olur. Bu nedenle lösemi aşağıdaki belirtileri gösterir:
- Ciltte morluk oluşması
- Anemiye bağlı halsizlik
- Çabuk yorulma
- Kırmızı ve yaygın döküntüler
- Burun ve diş eti kanamaları
- Kemik ve eklem ağrılarının artması
Çocukluk Çağı Lösemi Türleri Nelerdir?
Akut lenfoblastik lösemi, çocukluk çağında en sık görülen lösemi türlerinden bir tanesidir.
Down sendromu, Schwachman Sendromu, Bloom sendromu, Ataksitelanjiektazi, Klinefelter sendromu, Fanconi aplastik anemisi, Kostmann hastalığı, Diamond-Blackfan sendromu gibi hastalıklar ise çocukluk çağında görülen lösemi ile ilişkili olan hastalıklardır.
Akut Lenfoblastik Lösemi Nedir?
ALL lösemi olarak da adlandırılan lösemi türü; Etiyopatogenezinde genetik bozuklukla seyreden bazı hastalıklara neden olan, kimyasal ajanlara maruziyet ve bazı kromozomal anomalilerin sorumlu olduğu bir hastalıktır. Erkek çocuklarda daha sık görülür.
Akut Lenfoblastik Lösemi Belirtileri Nelerdir?
Çocuklarda lösemi belirtileri kendisini;
- Halsizlik
- Solukluk
- Kanama
- Ateş
- Çocuklarda lösemi morluğu
Gibi rahatsızlıklarla gösterir. Fiziki olarak yapılan muayenede, lenfadenopati, hepatosplenomegali, solukluk ve cilt döküntüleri tespit edilir ve izlemeye alınır. Hastalığın tanısı fiziksel muayene, periferik kan ve kemik iliği incelemesi ile konulur.
ALL (Akut Lenfobalistik Lösemi) Tedavisi Var mı?
Akut hastalarda Lösemi tedavisi “remisyon-indüksiyon tedavisi” olarak başlar. Bu dönem 4-8 haftalık bir süreci kapsar. İlk tedavi başlangıcında hasta mutlaka hastanede tedavi edilir. Bu süreci “konsolidasyon” takip eder. Pekiştirme ya da konsolidasyon tedavisi kemoterapi ve ilik transplantasyonunu kapsar. Bu süreçte hastaların iyilik hali olabildiğince uzun tutulur.
KML hastalarında ise tedavi “imatinib mesilat” etken maddelerine sahip ilaçların verilmesiyle başlar. Günde 1 doz verilerek tedaviye devam edilir. Hastanın yaşı, diğer hastalıkları ve lösemi risk durumuna göre kemoterapi ve monoklonal antikor tedavisi uygulanabilir.
Bazı hastalarda gereksinim duyulması halinde, Allojenik kök hücre transplantasyonu tedavi seçeneği uygulanabilir.
ALL türünde Çocuklarda lösemi kurtulma oranı %68 civarındadır. Akut Myeloid Lösemi (AML) türünde ise 5 yıllık sağ kalım oranı %26 civarındadır.
Kronik Lenfositik Lösemi (KLL) türünde 5 yıllık sağ kalım oranı %83 civarındadır. Kronik Myeloid Lösemi (KML) türünde ise 5 yıllık sağ kalma oranı %67 civarındadır.
1975 yılında lösemi hastası olan kişilerde 5 yıllık sağ kalma oranı %30 civarındayken, günümüzde bu oran %60’ın üzerine çıkmıştır.
REFERANSLAR:
- Poplack DG, Margolin JF .Management of common cancers of childhood in: Poplack, editors. Principles and Practice of Pediatric Onkology I. Philedelphia Saunders, 1997:409-504
- Bennet JM, Catovsky D, Daniel MT. Proposals for the classitification of the acute leukemias. Br J Haematol 1976;33(4):451-8
- Lanzkowsky P. Leukemias. Manual of pediatric hematology oncology. 4th Edition, Elseiver Academic Pres, 2005:415-50
- Lilleyman JS, Hann IM, Stevens RF, et al. The French American British morphological classification of childhood lymphoblastic leukemia and its clinical importence. J Clin Pathol 1986;39(9):998-1002
- Schrappe M, Reiter A, Zimmermann M, et al. Longterm results of four consecutive trials in childhood ALL performed by the ALL-BFM study group from 1981 to 1995. Berlin-Frankfurt-Munster. Leukemia 2000;14(12):2205-22.
- Coustan-Smith E, Behm FG, Sanchez J, et al. Immunological detection of minimal residual disease in children with acute lymphoblastic leukaemia. Lancet 1998;351(9102):550-4.
- Puı CH, Evans WE. Drug therapy treatment of acute lymphoblastic leukemia. N Engl J Med 2006;354(2):166- 78.
Asia Orphan sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.