Sürekli Uyku Hali Neden Olur? (Gündüz Uyku İsteği)

Sürekli Uyku Hali Neden Olur? (Gündüz Uyku İsteği) 

Uyku apnesi, uyku bozukluklarında en sık görülen belirtilerdendir. Aynı zamanda en çok göz ardı edilen uyku bozukluğudur. Günümüzde teknolojinin ilerlemesi, yoğun iş temposunu da beraberinde getirmiştir. İnsanların geç saatlere kadar çalışması uyku yoksunluğunun en büyük nedenidir. Bir süre devam eden uyku yoksunluğu sonunda sürekli uyku haline döner.

Sürekli Uyku Hali Neden Olur?

Vücudun ihtiyacı olan uykuyu sürekli erteleme, uyku apnesi nedenlerinden birisidir. Uzun saatler yoğun çalışma durumu da bir anda aşırı uyku gelmesi durumuna neden olur. (1)

Alkol ve sigara tüketimi, dengesiz beslenme, ilaç kullanımı, aşırı derecede kafein tüketimi, psikolojik rahatsızlıklar ve çok çalışan zihin gibi etkenler de aşırı derecede uyku isteği nedenlerindendir.

Aşırı uyku hangi vitamin eksikliği sorusunun yanıtı: B12, B6 ve B2 vitaminleridir. Özellikle B grubuna ait olan vitaminlerin eksik olduğu durumlarda, sürekli yorgunluk ve halsizlik gibi uyku halleri görülür. (2) Bu durum aynı zamanda düzensiz beslenmenin göstergesidir. Öğün atlanması, besin değeri olmayan yiyeceklerin tüketilmesi dengesiz beslenme olarak adlandırılır. (3)

Gündüz aşırı uyku hali nedenleri, kullanılan ilaçlara da bağlı olabilir. (4) Antidepresan gibi ilaçların kullanımı da uyku apnesi durumlarına yol açabilir. Normal uyku sürelerinde kaliteli bir uyku sağlayan hastada gün içerisinde sürekli uyuma isteği baş gösterir. Yani uykuyu alamama durumu ortaya çıkar.

Uyku Hastalıkları Belirtileri

Uyku apnesi belirtileri aşağıda sıralanmıştır: (5),(6),(7)

  • Aşırı uykulu olma hali
  • Kendini sürekli halsiz hissetme
  • Şiddetli bir şekilde horlama
  • Uykuda nefes duraksaması
  • Gece terlemesinin yaşanması
  • Sıkça tuvalete kalkma
  • Uykuda ağır kuruluğu ve burun tıkanıklığı yaşanması
  • Uykuda ağıza acı ekşi mide sıvılarının gelmesi

Bu belirtilerden bir ya da birden fazlası kişide yaşanabilir. Narkolepsi belirtileri nelerdir sorusunun cevabı ve aynı zamanda diğer uyku bozukluklarının belirtileri yukarıda sıralanmıştır.

Uyku Hastalıkları Tanı ve Tedavisi

Narkolepsi belirtileri ve diğer uyku bozukluklarının tespit edilmesi uzman hekim tarafından yapılacak olan birtakım muayenelere bağlıdır. Uyku bozukluğunun türü hekim tarafından belirlendikten sonra tedavi sürecine geçilir.

Uyku apnesi ve diğer uyku bozukluklarında en çok tercih edilen ilaç tedavisidir. Hastanın durumuna göre ilaç tedavisi ya da cerrahi müdahale tedavi seçeneği olarak hekim tarafından hastaya uygulanabilir.

Narkolepsi tedavisi ilaçları dışında uyku bozukluklarının tedavisinde cerrahi müdahaleler de hekim tarafından tercih edilebilir. Burun kemik yapısının değiştirilmesi, küçük dilin yukarı kaldırılması ya da tamamen alınması gibi cerrahi müdahaleler, uyku apnesi tedavisi için uygulanan yöntemler arasında yer alır.

Referans:

  • Guilleminault C, Brooks SN (2001) Excessive daytime sleepiness, a challenge for the practising neurologist. Brain, 124:1482-1491.
  •  
  • Lewis G, Wessely S (1992) The epidemiology of fatigue: more questions than answers. J Epidemiol Commun Health, 46:92-97.
  • Langdon N, Lock C, Welsh K, Vergani D, Dorow R,Wachtel H et al. (1985) Immune factors in narcolepsy. Sleep, 9:143-148
  • Lindberg E, Carter N, Gislason T, Janson C (2001) Role of snoring and daytime sleepiness in occupational accidents. Am J Respir Crit Care Med, 164:2031-2035.
  • Fujita S. Pharyngeal surgery for Obstructive Sleep Apnea, Snoring and Obstructive Sleep Apnea Second Edition, Edited by D.N.F. Fairbanks and S. Fujita. New York, Raven Press Ltd., 1994; 77-95.
  • Eriflen L, Tezel ‹. et al. Uyku Apne Sendromu KBB ‹htisas Dergisi 1993; 3: 63-82.
  • Ömür M, Ozturan D, Elez F, et al. Tongue Base Suspension Combined With UPPP in Severe OSA Patients. Otolaryngol-Head Neck Surg 2005; 133: 218-23.

Asia Orphan sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.