Uyku Hastalığına Sahip Sürücü Adayları İçin Kılavuz

Uyku Hastalığına Sahip Sürücü Adayları İçin Kılavuz

Uyku Hastalığına Sahip Sürücü Adayları İçin Kılavuz

İnsanın bilincini bozması sebebiyle tüm hayat düzenini de kökünden değiştiren uyku hastalıkları; ehliyet alabilme ve trafiğe çıkabilme izni almadan önce uzmanlarca detaylı tanı, tedavi aşamasından geçilmesini gerektirir. Bu hastalıklar başlıca narkolepsi, uyku apnesi, insomnia ve epilepsidir.

Uyku hastalıkları tanısı almış her kişi ehliyet alamaz diye bir durum söz konusu değildir. Uyku hastalığına sahip sürücü adayının hastalığının şiddeti, gidişatı, bilinç durumu uyku hastalıkları uzmanlığına sahip hekimlerce göz önünde bulundurularak gerekli muayeneler yapılır ve ehliyet alıp alınamayacağı belirlenir.

Ehliyet başvurusunda ilk olarak sağlık beyanında bulunulur. Bu sağlık beyanı genellikle Aile Sağlık Merkezleri (ASM), üniversite hastaneleri veya Sağlık Bakanlığı’ndan geçerli ruhsatı olan özel polikliniklerde yapılır. Sağlık beyanında bulunan sürücü adayı eğer obstrüktif uyku apnesi, narkolepsi, gündüz uykululuk hali gibi hastalıkları içeren uyku hastalıkları kısmını işaretlemiş ise hekim ilgili uzmanlığa yönlendirir. Uzman hekim onayı olmadan ilk hazırlanan sağlık raporu geçerli olmaz; ancak uzman hekim muayenesinden sonra geçerli olur.

 

Uyku Hastalıklarına Sahip Kişilerde Ehliyet Sağlık Raporu Nasıl Düzenlenir?

Eğer sürücü adayının vücut kitle indeksi >33 kg/m2 ve/veya tanılı uyku apnesi yahut gündüz uykusu/sürekli uyku hali var ise diğer hususlara bakılmaksızın polisomnografi; yani tüm gece uyku testi yapılmak zorunludur.

DİKKAT: Apne Hipopne indeksi (AHİ) > 30 olanlar veya 30<AHİ >15 (yani orta ağırlıklı uyku apne hastalığı varlığında) olup beraberinde yani gündüz uyku isteği olanların tedavi görmeden ehliyet alamaz!

 Bu şikayetlere sahip sürücü adayları ancak uzmanların gerekli gördüğü tedaviyi olduktan ve uyku hastalığı kontrol altına alındığı tespit edildikten sonra en az bir adet uyku sertifikalı hekimden oluşan 3 kişilik hekimheyetinin kararı ile (eğer 2. grup ehliyet alacak ise sağlık raporunda mutlaka hastalığı ve tedavisi ile ilgili bilgiler girilmelidir) ehliyet alabilir.